Panduan kepada Mendiagnosis Candida

Panduan kepada Mendiagnosis Candida

Rasa A Little "Mati" Akhir-akhir ini?

Rasa sedikit penat atau lari ke bawah? Adakah anda mempunyai titisan hingus atau mungkin tidak selesa perut omelan? Pernahkah anda berfikir tentang candida albicans menjadi puncanya?

Kandidiasis adalah aduan biasa yang disebabkan oleh pertumbuhan yang tidak normal kulat yis seperti parasit dikenali sebagai candida albicans. Pada orang yang sihat, ia mendiami usus, mulut, esofagus, tekak dan saluran kemaluan, bagaimanapun dalam keadaan tertentu yis akan membiak dan perjalanan melalui aliran darah ke bahagian-bahagian badan yang lain.

Tanda-tanda candida sering samar-samar, plus sangat pelbagai. Sebagai contoh, mungkin terdapat masalah berkaitan usus seperti sembelit atau cirit-birit, sakit perut, nafas berbau, pedih hulu hati atau kolitis. Perubahan emosi, kemurungan atau memori berkabus mungkin hadir. Terdapat juga boleh menjadi sensasi kesemutan pelik, kebas di muka atau kaki ditambah beberapa gatal-gatal yang teruk dan memalukan di tempat-tempat seperti alat kelamin atau kawasan dubur. Ini hanya satu daripada tanda-tanda candida penumbuhan yg terlalu cepat.

Bagaimana Anda Tahu Jika Anda Mempunyai Masalah Candida?

Dengan gejala yang pelbagai itu, bagaimana anda tahu jika anda mempunyai masalah ini? Pertama, anda boleh melihat untuk melihat jika anda berasa lebih teruk di tempat-tempat yang lembap atau berkulat. Adakah gejala memuncak selepas pengambilan makanan manis atau makanan yang mengandungi yis? Adakah anda baru-baru ini antibiotik hamil atau diambil? Jika anda menjawab ya kepada semua ini soalan, maka candida perlu disiasat sebagai penyebab masalah kesihatan anda.

Dalam amalan saya, saya melihat ramai wanita yang percaya bahawa mereka mempunyai candida kerana kehadiran putih, keju seperti keputihan, tetapi ujian boleh menyatakan itu bukan penyebabnya. Pada ketika ini, siasatan lanjut dan sebab-sebab lain yang mungkin (seperti vaginitis) mesti disiasat.

Kami menggunakan ujian mudah jari cucuk yang memberikan kita keputusan yang positif atau negatif dalam 10 minit, untuk menentukan sama ada candida hadir. Satu ujian lebih mahal tetapi menyeluruh, yang juga melihat masalah usus lain yang berkaitan, juga boleh mendedahkan kewujudan dan tahap candida penumbuhan yg terlalu cepat. Dikenali sebagai pencernaan Lengkap Najis Analisis, ujian ini boleh mendedahkan maklumat penting yang dapat dijadikan asas program bebas dadah bunyi penyembuhan.

Untuk mencapai hasil yang baik, sekatan pemakanan adalah amat penting pada masa ini. Idea ini adalah untuk "kebuluran" penumbuhan yg terlalu cepat parasit bahan api yang diperlukan untuk terus hidup, manakala menyampaikan nutrien dan usus produk anti-parasit mesra, untuk melemahkan pegangan bahawa jangkitan candida mempunyai pada badan anda.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar